סוגי הבקטריות הנמצאות בגוף האדם

החיידקים ובשמם המדעי בקטריות, קיימים מיליארדי שנים, רק בתוך הגוף שלנו חיים כ-40 מיליארד סוגי בקטריות שונים. הבקטריות נמצאות בכל מקום על הטלפון שלנו, על הבגדים שלנו וגם על העור שלנו. לפני שאנחנו מתקלחים הם שם ונשארים גם אחרי שיצאנו מהמקלחת. אפשר להגיד שהבקטריות נמצאות בכל מקום, כל הזמן ואין משהו שאנחנו יכולים לעשות נגד זה. ומכאן נשאלת השאלה,
סוגי הבקטריות הנמצאות בגוף האדם

האם הבקטריות ידידותיות לנו?

זה מתחיל עוד בתוך הרחם של אמא שלנו, כשאנחנו עדיין ברחם אפשר להגיד שאנחנו במצב סטרילי וכשאנחנו נולדים ועוברים דרך תעלת הלידה מיליארדי בקטריות שנמצאות על אמא שלנו מיד מתחילים לכסות כל חלק גופינו. זהו תהליך חיוני וחשוב מאוד לבריאות שלנו!

מחקרים בשנים האחרונות גילו שילדים הנולדים בניתוח קיסרי בעלי סיכויים גדולים יותר להיוולד עם אסטמה, מחלות אוטו-אימוניות ואפילו לוקמיה וזאת מהסיבה שהם לא עוברים את התהליך הטבעי בתעלת הלידה.

אז מהרגע שאנו נולדים הגוף שלנו מקבל בברכה את פלישת הבקטריות לגופינו. במשך מיליוני שנים התפתחנו ויצרנו מערכת יחסים הדדית עם הבקטריות. לדוגמה: חלב אם, מכיל סוכרים מיוחדים שהייעוד שלהם הוא לתמוך ולהאכיל קבוצות מסוימות של בקטריות שנמצאות בתוך גופינו וחלק מתפקידם של בקטריות אלו הם למנוע מחלות, לחזק את המערכת החיסונית ולעזור לנו להתפתח.

כל אחד והבקטריות שלו

לכל אחד מאתנו יש קבוצת בקטריות ייחודית משלו שמורכבת מחיידקים, וירוסים, פטריות ועוד אורגניזמים שונים שאת רובם המדע עדיין לומד וחוקר. לנו, בני האדם, יש שלושה סוגים עיקריים של חיידקים הנמצאים על ובתוך גופנו:

  1. הקבוצה הראשונה הם החיידקים “השקטים” ותפקידם הוא לתפוס מקום באזורים שונים בגוף כדי למנוע מבקטריות תוקפניות להגיע אל אזורים אלו.
  2. הקבוצה השנייה הן בקטריות “תוקפניות” שמזיקות לנו למרות שבמשך השנים למדנו לחיות ולהתמודד איתם. לדוגמה כמו הבקטריות שנמצאות על השיניים שלנו, בקטריות אלו יוצרות חומצה על השיניים ואם אנחנו לא מצחצחים אותם היטב, החומצה ממיסה את השיניים וכך נוצרים חורים ובעיות שיניים נוספות.
  3. הקבוצה השלישית הם הבקטריות “הידידותיות”, הגוף שלנו רוצה וצריך אותן ואפילו מקבל אותם בשמחה. הן חיות בקהילה של כ- 380,000 מיליארד בקטריות ויותר מ-5000 מינים שונים חיים במעי שלנו.

הבקטריות בקבוצה השלישית, עוזרות לנו בתהליכי העיכול ומסייעות לנו לעבד קלוריות ממאכלים שהגוף לא מסוגל לעכל לבד.

לעומת זאת, המעי שלנו הוא גם מקום חשוף לבקטריות תוקפניות וכדי לנצח את הבקטריות המזיקות קיימת שלוחה של המערכת החיסונית אשר מגנה עלינו מפני פולשים, מזיקים ווירוסים שיכולים להזיק לבריאותנו.

למזלנו, ביננו ובין הבקטריות קיים מין “הסכם שלום” מזה כבר מיליוני שנים ובהסכם זה, אנחנו ניתן להם מזון ומקום לחיות בו ובתמורה הבקטריות יגנו עלינו מפני “פולשים” ויעזרו לנו להמשיך ולהתקיים.

כתיבת תגובה