השפעת הבקטריות על גופינו

הבקטריות הם אורגניזם חי שקיים מאז ומעולם סביבנו, עלינו ובתוכנו. במחקרים שנעשו בשנים האחרונות על השפעת הבקטריות בגוף האדם התגלו ממצאים חדשים ומפתיעים…

במחקר שנערך בבית חולים מוכר בארה"ב התגלה שהבקטריות שנמצאות אצלנו במעי מתקשרות ישירות עם המוח שלנו.

איך זה יכול להיות אתם שואלים?

הסרוטונין שהוא מוליך עצבי חשוב מאוד במוח וגורם משפיע על מצבי הרוח שלנו ברובו מיוצר בכלל במעי שלנו. המדענים סבורים שהסיבה שבה הסרוטונין מיוצר במעי,
היא כדי לתקשר עם העצב התועה שעיקר תפקידו הוא לעצבב איברים בגוף וליצור תחושה.

בדוגמה נוספת נערך ניסוי שבדק את השפעת הבקטריות במצבים של נזק מוחי וגילו שישנן בקטריות מסוימות המעוררות תאים מהמערכת החיסונית במעי כדי לשלוח אותות אזהרה למוח, המוח מקבל את אותות האזהרה
ומפעיל תאים המסייעים למוח להשתקם.

האם הבקטריות משפיעות על הרגשות והתגובות שלנו?

האמת היא שאנחנו עדיין לא יודעים, המדע עדיין רק בתחילת ההבנה של המערכות והתהליכים האלו בגופינו. זהו תחום מדעי חדש ומסקרן שנקרא מיקרוביום שבודק את השפעת הבקטריות על הרגשות והבריאות הכללית שלנו.

חקר המיקרוביום בשנים האחרונות מתחיל לשפוך אור על השפעת הבקטריות על הגוף וההתנהגות שלנו.

בניסוי שבוצע באוניברסיטת קיימברידג' נלקחו חיידקים ממעי של אנשים הסובלים מחרדה ודיכאון והאכילו בהם עכברושי מעבדה. לאחר כמה ימים המדענים הבחינו בהתנהגות חרדתית ותסמינים דומים לדיכאון.

בניסוי נוסף שנעשה על זבובי פירות אראה שהמיקרוביום שלהם משפיע על סוג האוכל אליו הם משתוקקים וזה מצביע על האפשרות שייתכן שהחיידקים הנמצאים אצלנו בגוף מעבירים מסרים למוח שלנו איזה אוכל לאכול.

מהי השפעת הבקטריות על התזונה שלנו

במעי שלנו קיימות בקטריות שונות וכמו אנשים כל אחד והטעם שלו. חלקם אוהבות אוכל בריא, סיבים תזונתיים וירקות, אחרות מעדיפות פחמימות וסוכרים ויש גם בקטריות שאוהבות אוכל שמנוני והמבורגרים.

המעי שלנו הוא כמו מחסן ואנחנו מחליטים מה יכנס לתוכו.

אם נעדיף לאכול אוכל בריא, אז נפנק את הבקטריות שאוהבות סיבים ומזון בריא ובכך נגרום להם להתרבות ולתפוס מקום. בניגוד לזאת, אם נעדיף לאכול מזון מהיר אנו נטפח את הבקטריות שאוהבות אוכל שמנוני ולא בריא ונגרום להם להתרבות ולתפוס מקום.

אבל זה לא כזה פשוט, בחיים כמו בחיים יש לנו גם תקופות פחות טובות ואנחנו מוצאים את עצמנו מתנחמים באוכל לא בריא כמו גלידות ומזון מהיר, שזה משמח את הבקטריות הלא טובות במעי מה שגורם להם להתרבות
ולתפוס את מקומם של הבקטריות שאוהבות אוכל בריא.

בנוסף לזאת, הבקטריות האלה ימשיכו לשלוח למוח אותות שזה מה שאנחנו רוצים וכך ליצור מעגל שיגרום לנו לחשוק ולאכול עוד ועוד אוכל לא בריא. זהו מעגל מסוכן והגורם להשמנת יתר, סכרת ולמחלות רבות נוספות.

אבל יש דרך להילחם בזה ולצאת מהמעגל בעזרת צריכה של מזונות בריאים והרחבת הבקטריות שאוהבות אוכל בריא על פני הבקטריות האחרות.

בעזרת התפתחות המדע, היום אנחנו יכולים לחזק את מילותיו של היפוקרטס, אבי הרפואה המערבית, שאמר לפני כ-400 שנים לפני הספירה – "יאה מזונך תרופתך ותרופתך מזונך".

כתיבת תגובה

js_loader