סוגי בקטריות בכדור הארץ והקשר לבני האדם

מהי בקטריה? הבקטריות הן צורת החיים הקטנה ביותר שקיימת או בשפה המקצועית "חיידקים מיקרוסקופיים חד תאים". הבקטריות נמצאות בכל מקום על פני כדור הארץ והם בעלי יכולת לחיות בתוך האדמה, במים, באוויר, בכל יצור חי וכמובן גם בתוך האדם.

אז מה ההבדל בין בקטריה לחיידקים? אין הבדל, הבקטריות זהו שמם המדעי של חיידקים. אבל לפני כן… נקפוץ אחורה להיסטוריה. הבקטריות התגלו לראשונה לפני כ-400 שנים על ידי המדען ואן לוונהוק שהבחין בהם בעזרת מיקרוסקופ אור שבדיוק פיתח.

כ-200 שנים אחרי התגלית של ואן לוונהוק, המדען המוכר לואי פסטר חקר כל מיני סוגי בקטריות והוכיח שיש בקטריות שאחראיות על מחלות רבות ועל גילוי זה זכה בפרס נובל.

אה וכמעט שכחתי, יש גם את לואי פסטר שהמציא את תהליך הפסטור שבו מחממים את הנוזל לטמפרטורת רתיחה כדי להרוג חיידקים ונגיפים מבלי לפגוע בנוזל לדוגמה חלב מפוסטר.

ונחזור לחיידקים, כלומר הבקטריות, שבדרך כלל חסרות צבע ויש קושי לראות אותם ללא מכשור מתאים יש גם קושי להבדיל בין הבקטריות השונות. כדי להתמודד עם הקושי רופא בשם הדני כריסטיאן גראם פיתח שיטה מיוחדת לצבוע אותם בצבעים שונים בעזרת טכניקות שונות כמו חימום וקירור. בשיטה שלו משתמשים עד היום הזה והיא נקראת שיטת גראם.

איפה היינו? נכון, חיידקים, היחסים בינינו האנשים לבין הבקטריות קצת מורכבים והסיבה למורכבות היא שישנם המון סוגי בקטריות, חלקן חיות אתנו בשלום וחלקן פחות ואפילו מסוגלות להזיק לנו.

בזכות המדען לואי פסטר היום אנחנו יודעים שיש מאות אלפי סוגי בקטריות שקיימות בכדור הארץ אך קיים מיעוט שמסוגל באמת לפגוע בנו ולגרום למחלות והחשיפה אליהם עלולה להיות קטלנית ואפילו לגרום לנו למחלות קשות כמו דלקת ריאות וסטפילוקוקוס שהם חיידקים בעלי עמידות לאנטיביוטיקה ומאוד מסוכנות לנו מהסיבה שיש קושי לטפל בהם (ככלל הבקטריות המזיקות נקראות בשפה המקצועית "פתוגנים").

לעומת "הפתגונים" ניתן למצוא סוגים רבים של בקטריות שטובות ומועילות לבריאותנו ואת חלקן ניתן למצוא במאכלים כמו יוגורט שאכילתו מסייעת בתהליך העיכול ותורמות למערכת החיסונית שלנו. חוץ מבקטריות אלו ישנן בקטריות נוספות, כמו עובש ושמרים, המשמשים אותנו להכנת מזונות שונים, כגון: גבינות, יין, חומץ, יוגורט ועוד.

בקטריות האצידופולוס

בקטריות האצידופולוס או בשמם הלטיני Lactobacillus Acidophilus נחשבות לחיידקים ידידותיים ויש להן יכולת "תסיסה הומולקטית", תסיסה זו הופכת סוכר לחומצה לקטית. ניתן למצוא בקטריה זו באופן טבעי במערכת העיכול שלנו.

מאחר שכך, חלק מזני ההאצידופולוס בעלי תכונות פרוביוטיות והם מוספים כתוספי מזון בעיקר במוצרי חלב, יוגורט ובתחליפים טבעוניים.

בקטריות אלו עוזרות לתפקוד תקין של מערכת העיכול, משפרות את פעולות המעי ומחזקות את המערכת החיסונית.

נסכם בזאת שיש מאות אלפי חיידקים או בקטריות או איך שתבחרו לקרוא להם, חלקן טובות וחיוניות לנו בני האדם וחלקן מזיקות לנו. הן נמצאות כאן לפנינו וכנראה שגם ישארו אחרינו.

כתיבת תגובה

js_loader